A város területén hat működő templom van, és egy templomrom.

Kisterenye

A falu első említése 1280-ban volt, [Thyrinna] alakban. Valószínűleg ekkor kezdte építtetni Lodomér esztergomi érsek a mai templomba beépült középkori templomot román stílusban, melyet a 15. sz. után gótikus elemekkel egészítettek ki. Ez a templom, mely a mainak fele, 1782 után tornyot kapott, ami barokk stílusjegyeket hordoz magán.

1839-1844 között a templomot duplájára bővítették. Ekkor bontották vissza a gótikus boltozatot, és helyére fából ácsolt dongaboltozatot képeztek ki.

A templombelsőt az 1956-ban készült – Szilágyi János által szocreál stílusban festett –életképek díszítik.

Figyelemre méltó középkori szószéke, és a 18. sz. elejéről fennmaradt keresztelő kút.

A templombelső berendezése, főoltára klasszicista stílusú.

Védőszentje: Szent István protomártír.

Búcsúnapja: december 26.

Evangélikus templomát 1907-ben építették. Sokáig a szórványtelepülések lelki gondozásának központja volt. Jelenleg Sámsonháza filiája.

 

Maconka

Első említése 1297-ben, tulajdonnév formájában [Machunka]. A falu 1396-ban Machonka alakban szerepel.

Temploma a 13. században épült román stílusban, egyhajós egyenes záródású szentéllyel. Többször leégett, de az újjáépítés során, a lényeges építési jegyeket mindvégig megőrizte.

Nyugati homlokzata felett kis fatorony emelkedik. A templom déli falán három románkori ablak látható, és feltárták déli bejáratú ajtaját is. Festményei, falképei 1280 táján, illetve az 1400-as évek elején keletkeztek. Ez utóbbit a Neczpál család festtethette. A képek a restaurálás után láthatóvá váltak. Művészei értéküket emeli, hogy egységes teológiai program szerint, igényes művészi kivitelben készültek.

Titulusa: Szent István király

Búcsúnapja: augusztus 20.

 

 

 

Nagybátony

Első említése 1216 [Batvn] alakban. Határában volt egy középkori település Lengyend, ennek templomát 1332-37 között a pápai tizedjegyzékben említik. A templom körültemető volt, s a korábban elhantoltak csontjait csontteremben tárolták. A többször megbolygatott építnynek csak földbe maradt alapjai maradtak meg.

A török alatt elpusztult ez a település templomával együtt. A bátonyi hívek földesuruk, püspökük engedélyével építették föl 1735-ben a faluban templomukat, a lengyendi templom köveit részben felhasználva.

Szentélye háromkaréjos, mely esetleg utal a korábbi lengyendi templom románkori formájára.

A templom műemlék jellegű. Titulusa: Szent György vértanú.

 

Szúpatak

Első említése 1461 [Azzywpatak] alakban. A török alatt elpusztult. Az 1740-es években szlovák jobbágyokkal telepítik újra. A lakosok evangélikusok. Templomukat a 19. század végén építették fel. Sámsonháza filiája.

 

 

 

 

 

Szentkút

Története 1200 körüli időre nyúlik vissza. Csodás gyógyulásokat jegyeztek fel ekkortól, melyeket általában Máriához kapcsoltak. A népi tudatban Szent Lászlóhoz is kapcsolódtak csodás tettek. A kunok elől menekülve, – a templomtól nyugatra, – lova patkója nyomán fakadt egy forrás, melyből szomjazó katonái ihattak. A helyet ma is Szent László ugratásának nevezik.

A mai kegytemplom 1758 és 1763 között épült, barokk stílusban.

Titulusa: Nagyboldogasszony


Búcsú: augusztus 15.
 

 

 

Projektek

Archívum

Eseménynaptár

loader

 

 

 

 
 

 

Közvilágítási hibabejelentő

Bátonyterenye Város

Közvilágítási hibabejelentés:

Telefonszám: +36 80-980-071

(éjjel-nappal hívható - üzenetrögzítő)

 

e-mail cím: hibabejelentes@grep.lighting

JSN Solid is designed by JoomlaShine.com