Bátonyterenye Város Önkormányzatának Képviselő-testülete nevében sok szeretettel köszöntöm Önt Bátonyterenyén, Nógrád megye  kis városának honlapján.

A város Budapesttől alig 100 kilométerre a Cserhát és a Mátra között, a Zagyva völgyében, a 21 és 23-as főutak csomópontjában található, egy közel harmincezer lakosú kistéréség székhelyeként. A korábban önálló települések (Nagybátony, Kisterenye, Szupatak és Maconka) egyesítésével jött létre, majd 1989. március 1-jén városi rangot kapott.

A Cserhát lankás dombjai és a Mátra vadregényes csúcsai rendkívül változatos látnivalót nyújt a természetszerető ember számára. A város gazdag műemléktemplomokban, melyek közül legértékesebb a XIV. században épült maconkai templom, szentélyében középkori falfestményekkel.  A kisterenyei városrész nevezetességei közé tartozik a késő barokk stílusú hagymakupolás Gyürky-Solymosy kastély mintegy tizenkét hektáros ősparkjával, ami számos ritka növényzete miatt természetvédelmi terület. A szupatakai településrész jellegzetes példánya a lakóépületei közül megmaradt néhány parasztház. Emlékezetes látnivalót kínál a Nagybátony ófalutól keleti irányba található pusztatemplom-rom, vagy a bronzkori leletekben bővelkedő az Aranyhegy látványa, aminek csúcsa  egykori földvárat rejt.  A várost körülölelő hegyeket borító erdők vadállománya is nagyon  gazdag. Az országosan is jól ismert Maconkai horgásztó igen jó kikapcsolódást nyújt vendégeinek. A szénbányászat megszűnésével a gazdasági helyzet jelentős átalakuláson ment keresztül. Új ipari park létesült,  ahová fokozatosan települnek be új cégek, vállalkozások, és  kezdik meg tevékenységüket. 

Nincsenek évtizedekre visszatekintő rendezvényeink, de a történelmi, kulturális hagyományaink ápolása kapcsán szervezett programok, fesztiválok minden évben városunkba csalogatják az érdeklődőket.  

Az új weboldalunkon  történő   barangolása során meg­is­mer­heti városunk neve­ze­tes­sé­geit, intéz­mé­nyeit és civil szervezeteit, bete­kin­tést nyer­het a  tele­pü­lés oktatási-, kul­tu­rá­lis- és sport­éle­tébe, valamint információt kaphat rendezvényeinkről, ünnepe­inkről.

Bízom benne, hogy az itt eltöltött idő maradandó élményt jelent majd az Ön számára, nekünk pedig abban a szerencsében lesz részünk, hogy ismételten felkeresi városunkat, és újra közöttünk üdvözölhetjük.

Barangoljon hát továbbra is kedvére honlapunkon, és kívánom, hogy e látogatás kellemes és hasznos perceket szerezzen. Ha pedig sikerült felkelteni  érdeklődését, a virtuális kirándulás után kérem, tapasztalja meg Bátonyterenye vendégszeretetét a valóságban is!

 

                                                                     Tisztelettel: Nagy-Majdon József
                                                                                        polgármester

 

Projektek

Archívum

Eseménynaptár

loader

 

 

 

 
 

 

Közvilágítási hibabejelentő

Bátonyterenye Város

Közvilágítási hibabejelentés:

Telefonszám: +36 80-980-071

(éjjel-nappal hívható - üzenetrögzítő)

 

e-mail cím: hibabejelentes@grep.lighting

JSN Solid is designed by JoomlaShine.com