KORONAVÍRUS INFORMÁCIÓK

 

Tisztelt Ügyfeleink!

A veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az ellenőrzött bejelentésről szóló 191/2020. (V.8.) Korm.rendelet alapján beérkező bejelentések fogadására hivatalunknál a bejelentes@batonyterenye.hu e-mail cím áll rendelkezésükre.

A Korm. rendelet teljes szövegét az alábbi linken találják meg:

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=219401.382772

A város közterületeinek tisztaságával, a közterületi rend betartásával kapcsolatban tapasztalt problémák, az erre vonatkozó lakossági bejelentések és panaszok nagy része a közterületen történő alkoholfogyasztással hozható összefüggésbe. A településen működő, szeszes italt árusító kiskereskedelmi üzletek, dohányboltok környékén szétdobált sörösdobozok, üvegek, a környező parkokban, padokon italozó emberek látványa az állampolgárok jelentős részének jóérzését sérti.

A lakossági bejelentések által különösen érintett területek a társasházi övezetekben lévő szeszes italt árusító kiskereskedelmi üzletek, az un. „garázsboltok” környéke, ahol a vásárlók az alkoholos tartalmú italokat a közterületen, több esetben zajongva, a környezetben élők pihenését zavarva fogyasztják el. A közterületi alkoholfogyasztás a lakosság negatív értékítéletét kiváltó magatartás, mellyel szembeni hatósági fellépés - különös tekintettel a fiatalok egészséges testi és erkölcsi fejlődésére is – indokolt.

A szabálysértésekről, szabálysértési eljárásról és szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 200.§ a) pontja alapján szabálysértésnek minősül a szeszes ital közterületen történő fogyasztására vonatkozó, önkormányzati rendeletben meghatározott tilalmi rendelkezések megsértése is. A szabálysértési eljárás lefolytatása általános szabálysértési hatóságként a fővárosi, megyei kormányhivatal illetékes járási hivatala hatáskörébe tartozik.  A szeszesital- fogyasztás tilalmának megszegése szabálysértés elkövetőjével szemben kiszabható pénzbírság legmagasabb összege 150.000 Ft, helyszíni bírság esetén 50.000 Ft, hat hónapon belüli ismételt elkövetés esetén 70.000 Ft.

Az Önkormányzat rendeletében a szeszesital közterületen történő fogyasztását szabályozza, így e rendelkezések megszegése szabálysértésnek minősül, lehetőséget teremtve arra, hogy az ügyben hatáskörrel rendelkező szervek (járási hivatal, illetve helyszíni bírságolás esetén a rendőrség) kellő hatékonysággal fel tudjanak lépni a nemkívánatos magatartás tanúsítóival szemben.

A rendelet szerint az engedéllyel rendelkező rendezvényeket, a közterület használati engedéllyel rendelkező vendéglátóipari előkerteket és teraszokat, valamint az óévbúcsúztató meghatározott időtartamát kivéve tilos a város közterületein a szeszes ital fogyasztása.

2019. augusztus 1. napjától:

tilos a közterületen a szeszes ital fogyasztása, kivéve

  1. jogszabályban meghatározott engedéllyel rendelkező rendezvények idején és területén,
  2. közterület-használati engedéllyel rendelkező vendéglátóipari előkertek, teraszok területén a nyitvatartási időben,
  3. december 31. napján 20 órától január 1. napján 06 óráig.

(szeszes ital: minden alkohol tartalmú ital, kivéve a gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonatát és az ezek felhasználásával készült termékeket, továbbá az 1,2%-nál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalokat)

 

Projektek

Archívum

Eseménynaptár

loader

 

 

 

 
 

 

Közvilágítási hibabejelentő

Bátonyterenye Város

Közvilágítási hibabejelentés:

Telefonszám: +36 80-980-071

(éjjel-nappal hívható - üzenetrögzítő)

 

e-mail cím: hibabejelentes@grep.lighting

JSN Solid is designed by JoomlaShine.com